dijous, 6 de març del 2014

Andrea Víctrix


Andrea Víctrix, LL.Villalonga

La setmana passada vaig acabar de llegir Andrea Víctrix de Llorenç Villalonga. Es tracta d'una novel·la de ciència ficció que es situa a Mallorca el 2050.
La novel·la es publicà el 1974 i és representativa del gènere utòpic dins la literatura catalana. El que fa l'autor és crear una contra-utopia situada a Mallorca, en la novel·la anomenada Turclub, per poder d'aquesta manera criticar la societat de consum actual.
El protagonista, alter-ego del mateix autor, es desperta en una Mallorca futura després d'haver patit un procés de congelació el 1965. Aquesta societat, basada en la novel·la Un món feliç d'Aldous Huxley, és una societat purament capitalista on tot està controlat per afavorir les grans indústries mitjançant el consum. Fins i tot el plaer s'ha convertit en una eina de control. Ens trobam davant una societat andrògina que contempla la sexualitat com una qüestió d'Estat i no permet la diferenciació entre el sexe masculí i femení.
Ens situam a mitjan segle XXI. Quasi tots els estats han desaparegut a causa de la bomba atòmica. Així, el món queda reduït amb un sol Estat, els Estats Units d'Europa. En aquest món hem d'afegir la presència d'un Partit Únic. Però tot el sistema consumista s'anirà enfonsant al llarg de la novel·la perquè els país es troba en un límit en què el potencial consumista és insuficient.

Veim, per tant, com la gran crítica que fa a la societat moderna es basa en el consum i la sexualitat. Ens mostra una societat absurda, on la gent no és feliç perquè consumeix coses que no necessita i viu sempre hipotecada. A més, no coneix els conceptes de família i d'amor. Així ens trobam amb individus que no tenen menjar però segueixen comprant geleres i altres electrodomèstics perquè la societat, mitjançant el recurs pervers de la publicitat, els ho imposa.
En aquesta societat el protagonista es convertirà en el protegit d'Andrea Víctrix ésser, que en tota la novel·la no aconseguim saber si és home o dona, i és el responsable del Bureau del Plaer. Per tant, ens trobam amb la lluita d'una heroi romàntic, el protagonista, que vol aturar el progrés maquinista que ha acabat amb el sistema familiar, amb l'amor i la diferència de sexes i la civilització maquinista que el vol assimilar, representada per Andrea Víctrix.
Veim un afany moralista per part de l'autor que ens podria dur a parlar de novel·la tesi o novel·la d'idees. Però he de dir que, al meu parer, la capacitat narrativa de l'autor li permet que les transicions entre elements d'acció i de reflexió siguin subtils i per tant, els dos aspectes queden units en l'obra de manera homogènia.

Finalment vull fer una petita reflexió. Podem considerar la novel·la Andrea Víctrix com a literatura actual?
Hi ha unes estratègies específiques per tractar la literatura de la contemporaneïtat. Entre aquestes estratègies destaquen els aspectes temàtics. Així els esdeveniments significatius han de tenir rellevància a l'actualitat, hem de trobar quotidianitat i també prenen importància la llengua i els gris lingüístics i les perspectives conceptuals.
Andrea Víctrix és una novel·la on trobam reflectida la quotidianitat d'una època qualificada futura i els esdeveniments tenen rellevància en l'actualitat. La societat ficcional que descriu Villalonga i la crítica que en fa, al meu paper, funcionarien avui en dia. Actualment ens trobam en una societat de capitalista i la crítica que fa Villalonga és encara ben vigent. Per tant, els esdeveniments que tracta són importants o rellevants a l'actualitat.La novel·la actual parla sovint de globalització, conflictes culturals o tecnologies. Això, ho trobam també en la novel·la comentada.
I si, a tot això, afegim el llenguatge emprat per Villalonga, crec que podem considerar la novel·la com a literatura actual.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada