dijous, 6 de març del 2014

Literatura catalana actual


Literatura catalana actual

Què és o què entenem per literatura catalana actual?

Ens trobam amb dos conceptes bàsics a definir: literatura catalana i literatura actual.


En primer lloc cal definir què és literatura. El DIEC2 ens aporta una sèrie de definicions que ens ajuden a la comprensió del concepte:

1 1 f. [FLL] Art d’escriure i de llegir, coneixement de tot el que ha estat escrit.
1 2 f. [LC] [FLL] Activitat que, per mitjà de l’escriptura, es proposa més un fi estètic que no pas didàctic.
2 1 f. [LC] [FLL] Conjunt de produccions literàries d’un poble, d’un període, destinades a un públic determinat.

En general tots comprenem què és la literatura. Però ens presenta més problemes definir literatura catalana. És la literatura feta en català? La literatura feta a Catalunya? La literatura feta per autors catalans?
Al meu parer, per definir literatura catalana és important el factor llengua. La llengua és un element identitari fonamental d'una cultura. Mitjançant la llengua construïm un món propi. Per tant, crec que la literatura catalana és la literatura en català.

Resolt aquest problema en sorgeix un altre. I què és literatura actual? L'adjectiu actual vol dir “que existeix en el moment present”. Per tant, podríem dir que la literatura actual és la produïda en un present recent. És difícil concretar quines serien les obres emmarcades dins aquest paquet de “literatura actual”. Hem de pensar que temàticament hi ha obres de l'edat mitjana que les podríem considerar actuals, tenen encara sentit en el present. Això, segurament es deu a que tracten temes universal. Aquestes obres, però, no les consideraré actuals sinó que ficarem dins “literatura actual” les obres més recents, segurament des del final de la dictadura franquista fins al moment present. Uns 25 anys enrere fins avui en dia.
Hi ha unes estratègies específiques per a tractar la literatura de la contemporaneïtat en si mateixa i que ens poden ajudar a entendre quina és la literatura considerada actual. Entre aquests aspectes destaquen els temàtics que els podem dividir en quatre punts:
-Esdeveniments significatius que tenguin rellevància a l'actualitat. És a dir tr
-Perspectives conceptuals. La novel·la actual parla sovint de globalització, tecnologia de la informació, comunicació, conflictes culturals com la immigració...
-La quotidianitat. El dia a dia reflectit ens ha de ser proper.
-La llengua i els girs lingüístics. La llengua ha de ser propera a la nostra. Aquesta característica ens permet allunyar-nos d'obres medievals on la llengua ens és molt llunyana.

Un altre aspecte a tenir en compte és l'autor. En la literatura actual l'escriptor és molt present. En coneixem entrevistes, potser l'hem conegut... Tot això sovint ens pot canviar la nostra recepció de les obres.

Finalment vull dir que en la literatura actual, sobretot en el gènere teatral,té importància també el contacte multimèdia.

En resum hem de dir que encara que resulti difícil definir literatura catalana actual no és molt difícil fer-nos una idea del que és. Hem de pensar però, que la literatura actual té un caràcter canviant i obert i que, sovint, ens trobam davant diversos corrents literaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada