dimarts, 3 de juny del 2014

Els ambaixadors Premi Josep Pla


 Premi Josep Pla 2014 a Els ambaixadors de Albert Villaró

«Què hauria passat si Catalunya hagués aconseguit la independència?»


El premi Josep Pla de narrativa és un premi literari en llengua catalana atorgat per l'editorial Destino. Aquest premi neix el 1968 i s'hi poden presentar obres de narrativa en català. La seva dotació és de sis mil euros i s'entrega la nit del dia dels Reis. El primer any de la seva convocatòria el premi fou per Terenci Moix amb l'obra Onades sobre una roca deserta (1968). Enguany, el premi ha estat per Albert Villaró amb la novel·la Els ambaixadors.

L'autor amb el premi
Albert Villaró i Boix és un autor andorrà. Va néixer a la Seu d'Urgell el 1964 i treballa com a arxiver i arqueòleg. Tot i això, també col·labora amb diverses publicacions: Segre i Diari Andorra.
En la seva literatura destaca la literatura de gènere, concretament el camp de la novel·la històrica.
Ha publicat un llibre de relats, La selva moral (1993), i quatre novel·les: Les ànimes sordes (2000), Obaga (2003), L'any dels francs (Premi Nèstor Luján 2003) i Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006). Fa ben poc ha acabat el llibret d'una òpera titulada El somni de Carlemany, al qual ha posat música el compositor napolità Sergio Rendine.

La novel·la premiada enguany, Els ambaixadors, es situa el 1949 a Catalunya. L'autor barreja personatge reals com Manuel Carrasco i Formiguera amb altres de ficció. Ens trobam amb una novel·la històrica que neix d'una pregunta: què hauria passat si els Fets d'Octubre de 1934 haguessin tingut un desenllaç diferent? El 6 d'octubre, el president Lluís Companys proclamava l'Estat Català dins la República Federal Espanyola, i l'anunci acabava hores després amb l'empresonament del Govern i la suspensió de l'Estatut de Núria.
La novel·la comença amb un agent que treballa per a la xarxa d'espies catalana. Per tant, es barreja la novel·la de gènere policíaca, en certa manera, amb la novel·la històrica. La segona part transcorre el 1949, en una república catalana independent que s'està recuperant de la invasió alemanya. Hem de comentar que a Espanya mana una dictadura militar comandada pel General Sanjurjo (Franco mor el 1939 en un accident d’aviació segons la versió oficial explicada a la novel·la). Europa i el món han patit una guerra que ha acabat el 1945 quan els Soviètics llencen “la bomba” sobre Hamburg. S'ha de comentar que a Moscou mana Trotski, ja que Stalin ha mort a mans del seu jardiner. Els Americans, poc després de la bomba llançada pels soviètics, en llencen una altre sobre Yokohama. Abans hi ha hagut una guerra mal acabada, la Guerra de Ponent, quan Espanya intenta, sense èxit, recobrar Catalunya. També hi ha hagut la invasió alemanya (i resistència) a Catalunya entre 1942 i 1945. Per tant, ens trobam una versió dels fets històrics totalment diferents, ficticis, però amb molts casos protagonitzats per personatges reals. Això, amb la barreja de l'espionatge fa que la novel·la enganxi al lector fàcilment.
Els ambaixadors és un mecanisme de rellotgeria, una ficció que juga amb la història amb imaginació, sentit de l’humor, un estil molt personal i una punta de mala bava.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada