diumenge, 25 de maig del 2014

La novel·la i el còmic


La novel·la en català salta al món del còmic


L'autor a l'escenari de la seva novel·la
La novel·la publicada el 2012, El pont dels jueus de Martí Gironell és la darrera novel·la en català que ha estat versionada o adaptada al format del còmic. Hem de tenir en compte que la novel·la tingué un gran èxit fins al punt de superar els cent mil exemplars venuts.
Martí Gironell va néixer a Besalú el 1971. Es llicencià en periodisme i en filologia anglesa. Destaca com a periodista ja que ha intervengut en diferents ràdios com RAC 105 o Catalunya ràdio. També ha treballat com a presentador del programa En directe i dels informatius de 3/24. Destaquen també les seves col·laboracions en periòdics com El periódico de Catalunya. Per tant, és un d'aquests autors influenciats pels mitjans de comunicació, un autor mediàtic.
Com a escriptor en català inicia la seva carrera amb La ciutat dels somriures (2005). A aquesta novel·la la segueix El pont dels jueus. El 2008 guanyà el premi Nèstor Luján amb La venjança del bandoler i, el 2010 publicà una novel·la històrica titulada L'arqueòleg. La seva darrera novel·la és El primer heroi, novel·la ambientada en la prehistòria.
El pont dels jueus conta la història del mestre d'obres Prim Llombart a qui li és encarregat construir un pont. A partir d'aquí, es desenvolupa la trama en què es creuen els interessos dels habitants de Besalú i el comte que governa la zona, amb els del comte de l'Empordà, rival seu que tracta d'impedir que la ciutat pugui ser defensada adequadament. El paper de la comunitat jueva de Besalú, que col·labora amb els cristians en la defensa de la ciutat, les intrigues i traïcions d'alguns conciutadans, partidaris de l'enemic, i l'aventura personal del constructor són l'essència d'una trama ben construïda, amena i amb múltiples atractius.
Com veim, és una novel·la amb molt de contingut històric i el fet que, ara, s'hagi adaptada al còmic crec que afavorirà que arribi la literatura i la “història” a un públic més ampli.
El còmic al meu parer, no és un format que en català tengui gaire èxit i crec que s'ha de difondre ja que és un format molt interessant ja que combina diverses arts com són la literatura i la pintura o el dibuix.
Hem de comentar que els responsables de l'edició del còmic són Cesc F. Dalmases, Pam López i Javi Chaler.


També cal dir que la novel·la Lliures o morts de Jaume Clotet i David de Montserrat també compta amb una adaptació al còmic.
Finalment, comentar que enguany, la novel·la Víctus d'Albert Sánchez Pinyol s'ha col·locat entre les més venudes d'aquest Sant Jordi i també comptarà amb una versió còmic de la mà de l’il·lustrador José María Beroy amb guió de Carles Santamaria. Tot i això, haurem d’esperar fins a la primavera de 2015 perquè sigui publicada per Norma Editorial i La Campana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada