divendres, 23 de maig del 2014

La casa del vespre, J.Perelló


La casa del vespre de J. Perelló


 Aquest passat 21 de maig es va fer la presentació del llibre La casa del vespre de Joan Perelló a can Alcover.
Joan Perelló és un poeta autodidacta nascut a Campos el 1953 tot i que, actualment, resideix a Palma.
Segons el que ell mateix conta cap als quinze anys ja se li despertà la vocació literària tal vegada influenciat per una biblioteca particular, la del seu oncle, que tenia llibres d'autors com Tolstoi, Balzac, Mauriac, etc. De ben jove participarà en els ambients literaris de Mallorca. Així, quan encara no té vint anys, funda la revista literària Domini fosc. Durant aquesta època, el 1973, publica el seu primer poemari “És massa difícil” dins el volum Temptant l'equilibri. El mateix any apareix també el seu primer aplec de poemes Sempre trobaré algun dolor. Dos anys més tard és guardonat amb el premi Andreu Roig de poesia per un recull de poemes en prosa titulat Baf de llavis
La seva trajectòria literària se separa per dues fases clarament diferenciades, la primera fins a l'any 1976, amb una obra que s'inicia sota la influència de la poesia social però que ben aviat es deixa endur per la força dels surrealistes, avantguardistes i autors com Octavio Paz, i després des de 1997, amb una reflexió sobre el propi fet poètic i les circumstàncies de la vida amb obres com Carasses (1997), La set del viatger (2001), Sal de migjorn (2002), Manual d'ànsia (2005), Quadern de manobre (2007) i A recer (2009). El 2011 es publica el recull Inventari d'omissions i dos anys més tard apareix el seu primer llibre de narrativa L'error o la vida.
Enguany ha publicat un altre llibre de poemes, en aquest cas de poemes en prosa, La casa del vespre a la col·lecció “La fosca” de l'editorial Lleonard Muntaner.
D'aquest llibre s'ha escrit:
«Atmosferes on l'amenaça de la mort és una constant i, en canvi, de cada poema es desprèn un gran plaer estètic. El llenguatge és ric i original i les imatges també. Tot és molt nou i, a la vegada, misteriosament proper i tangible. En realitat es tracta d'un sol poema, amb un títol homenatge a Josep M. Llompart que no pot ser més escaient ni més suggeridor. »
Hem de destacar que és un dels llibres més venuts a la llibreria Àlia de Palma i va ser una de les novetats presentades per l'editorial durant aquest Sant Jordi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada