divendres, 23 de maig del 2014

El desig de xocolata. Premi Ramon Llull


 Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull a la novel·la El desig de xocolata.


Enguany l'important premi de les lletres catalanes, el premi Ramon Llull de novel·la, ha estat per l'autora Care Santos amb la novel·la Desig de xocolata. Aquest premi l'atorga anualment l'editorial Planeta a obres inèdites en català. Hem de comentar que és el premi amb major dotació econòmica en tot l'àmbit català i fou creat per l'editor José Manuel Lara Hernández l'any 1981 amb l'objectiu de distingir i divulgar una novel·la escrita en llengua catalana. L'obra guanyadora és traduïda al castellà i al francès. Tot i que inicialment només premiava novel·les, actualment poden presentar-se obres d'assaig o memòries. Cal dir que a partir de l'edició de 2011 el convoquen conjuntament l'editorial i la Fundació Ramon Llull.

Enguany, com hem comentar l'obra guanyadora és la de Macarena Santos Torres, escriptora en llengua catalana i castellana. L'autora va néixer a Mataró el 1970 i va estudiar dret. S'inicià en la carrera literària amb una obra en castellà, un llibre de relats titulat Cuentos críticos.
En català té unes 8 obres. La primera, Hot dogs, fou publicada el 2000 i guanyà el Premi Gran Angular de literatura juvenil. En català també ha guanyat el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil amb la novel·la Un camí dins la boira (2006). Ha participat també amb diverses obres col·lectives com són Llibre de família (2002) i Tancat per vacances (2003).

Enguany, ha guanyat el Premi Ramon Llull amb Desig de xocolata novel·la que conta la història de tres dones (Sara – s.XVIII, Aurora – s.XIX i Mariana – s.XXI) unides per una passió en comú, la xocolata. El que fa l'autora és unir tres històries diferents de tres dones que en un moment de les seves vides han posseït una xocolatera blanca. Per tant, podem dir que és la història d'una xocolatera blanca de porcellana. La història comença quan aquest objecte es romp, a principis del segle XXI i retrocedeix cap al passat, concretament al moment de la seva fabricació al segle XVIII.

Aquest relat en el temps ens permet conèixer tres veus femenines diferents i les seves històries i tres moments en la història de la xocolata i en la història de Catalunya: de l'elaboració artesanal es passa a la industrialització. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada